Lördag gäller det ...

Nu vill jag typ jobba hela tiden för att förhoppningsvis vara med om något mer roligt att skriva om häri :-)
Pratade med Pelle igår och jag tar nog ut hans bil på lördag kväll och håller tummarna att något skoj händer.
Ciao

För "personligt" kanske?

Kl. är runt 03 på natten och jag svänger ut från någon liten väg i Skälby ut på Skälbyvägen. Där står det en man och kvinna och hoppar och viftar för fullt. Jag stannar till och trycker ner rutan.
- "Snälla - är du ledig? Vi har försökt att få tag på taxi i evigheter men bolaget rekommenderade oss att bara chansa och gå ut på vägen och kika"
(Hur fasiken kan man rekommendera det ... mitt ute i ödemarken)
- "Njae egentligen inte men.... (kikar lite på dom, de är i min ålder och väldigt propra, ej onyktra) jag måste hem och kolla om min dotter är hemma nämligen. Har försökt att få tag på henne utan att lyckats. Ni får åka med men jag måste springa upp hemma och checka läget.
- "Gu så snällt - inga problem alls, vi är så tacksamma"

Så vi svängde förbi mig, då bodde jag i Barkarby. Stannade där och de erbjöd sig att vänta utanför bilen men det var verkligen svinkallt ute så jag sa att de kunde sitta kvar. Kila upp, dottern låg och sov, ner i bilen ...
- "Och vart önskar ni åka?

:-) Lite lattjo faktisk, kanske inte helt bra men jag  var lugn och dom var verkligen supertacksamma

Skitkörning

Åhhh vad förbannad jag blir på mig själv när jag är mjäkig och för snäll. Det är lördagnatt 00.30 och jag befinner mig i Hallonbergen och ska brumma in till stan. För runt den tiden så börjar körningarna snurra på och pengarna ticka in. Nä då ringer växeln och låter ynklig
-"Hej - vi behöver din hjälp."
- "OK - vad kan jag stå till tjänst med" :-)
- "Jo, det landar ett plan precis nu på Arlanda och körningen kräver en bilbarnstol"
Jag klurar lite snabbt, jobbigt läge - inget vidare betalt och mycket att göra i stan. Äsch vad fasiken ..." OK - jag åker upp"

Tommar hela vägen upp till Arlanda, ringer kunden som precis fått bagage - tur nog. Får inte fast den där förbannade bilbarnstolen. Hallå det var typ 15 år sedan jag använde en sådan. Ringer till killen så han får komma ut och hjälpa mig. Visst det var väl inte så proffsigt å andra sidan borde han vara tacksam över att jag ens var där :-)
Sen är dom hur såsiga som helst med att få in ungen och allt bagage. Sen ska dom ut söder om stan och fast pris för den gigantiskt långa resa är ynka 590 kr. Vilken superuslig affär för mig och hur bra som helst för dom. Jag kör så fort jag bara törs - måste bli av med dom snabbt för att kunna åka in till stan snarast möjligt.

Sen är sås-folket hur långsamma som helst med att kliva ur bilen så jag hjälper dom duktigt med bagaget - ut på gatan med det och bak med stolen i bagageluckan. Tror ni jag fick en enda ynka krona i dricks. Forget it! Guuu så snålt!!!!!!
Pratade sen med min åkare (som jag kör för) och han sa: Ta aldrig en körning som du inte vill ha - du kör på provision och du bestämmer själv.
Det ska jag göra i fortsättningen.

Tre killar som lät som "kärringar"

Hämtar upp 3 unga killar i Norrort som ska in till stan, kl. är 00.15 en lördagkväll. Småler lite åt deras prat då två utav dom pratar på bredaste gotlandsmål. Hur kan man ta en karl på allvar när de pratar så - tänk om ens kille prata värsta gotländskan och så bråkar man - HUR ska man kunna hålla sig för garv.
Strunt i det åter till ämnet.

Resan in till stan tar säkert inte mer än 10 minuter och dom kan inte bestämma sig vart dom ska gå. Åka till Scandic Malmen, "Båten" (Patricia) eller Bulibumpa (Bon Palais). Dom kan verkligen inte bestämma sig och småtjafsar hela tiden. Den ena killen vill gärna till Scandic för där hade han tydligen chans på ligg men dom andra ville inte dit alls då de stängde runt 01.00 och klockan var så mycket. Den ena vägrade att åka till "Båten" och den andra ville inte till Bulibumpa för där var det bara karlar i keps. Tjafs tjafs tjafs.

Ungefär mitt på Sveavägen tog jag beslutet att bara köra in till kanten och stanna orka bara inte höra deras tjafs längre.
- "Nu killar kör vi uteslutningsmetoden. Kommer ni in någonstans utan att stå i kö?"
- "Neij (gotländska)
- "Är chanserna goda för lite ligg på Scandic?"
- Jag vejt inte, tror inte det
- OK - och båten blir det inte i och med att ni är två mot en. Då bestämmer jag att ni ska till Bon Palais.
- Ja superbra!
Alla nöjda och vi åker dit och det första vi ser i kön är en snubbe med keps :-) Men dom gick in där ivarjefall och jag hoppas de fick hångla lite

De vanligaste frågorna

”Tycker du inte att det är lite läskigt att köra taxi på nätterna”:
Nej det gör jag faktiskt inte. Tror nog att det istället är en fördel att vara kvinna och köra taxi. Alla blir glatt förvånade och är väldigt pratsamma och glada. De som skrämmer mig mest är alla galna taxichaffisar, det är så många som är så satans otrevliga.
Sen när det gäller att plocka upp folk på gatan, typ nere vid Stureplan, så får jag mest tjejer i bilen. Jag brukar nämligen ha belysningen på inne i bilen så att alla ska se att jag som kör är svensk och tjej. Det resulterar oftast i att tjejer/kvinner ser mig från långt håll och typ kommer springandes eller viftar hej vilt.

”Är det många tjejer som kör”
Typ nej, lite fler dagtid men på kvällarna har jag bara sett en annan kvinna ute. Synd att det inte är fler tycker jag.

”Får du höra många konstiga saker  i bilen”:
Jo jo men – samtalsämnena mellan passagerarna varierar, min absoluta favorit som är mest underhållande är när det hoppar in par i bilen, timmen är sen, de är småblariga och så tjafsar dom. Någon har gjort något fel under kvällen och så gnabbas det i 180. Mycket kul att lyssna på och mindre roligt när dom helt plötsligt blandar in mig
-”Du chaffisen, va tycker du – har inte jag rätt” – kläcker någon ur sig
Suck – ”ursäkta men jag hörde inte vad ni pratade om” – säger jag den stora lögnaren – jag har hört allt.

”Tjänar man bra på att vara chaffis”
Jag är fullt nöjd med att ha detta som extrajobb. Alla kör på provision och den ligger i regel mellan 37-40% på inkört belopp och en fre- & lördagkväll kör man in mellan 3.500-4.000 kr. Räkna ut själv vad det blir.

”Är det svårt att bli chaffis”
Ska du bli en seriös taxichaufför på ett seriöst bolag så ska du absolut gå en utbildning. Bl.a. Taxi 020 har en superbra utbildning på 3 veckor kvällstid (dagtid något kortare i.o.m. längre dagar). Därefter har de 2.5-3 v. kurs för att lära sig taxameter och avtal. Sen tillkommer 4 prov på Vägverket och en uppkörning för Vägverket. Med alla avgifter m.m så kostar det ca 7.000 kr

”Får du många skamliga förslag”
Tyvärr inte :-)  Jag vet att det får ivarjefall karlarna men än så länge har jag inte fått något. Inte ens ”Vill du komma upp på en kopp te”


Trött så trött

Så himla trött i söndagsmorse. Lämnade av kund i Solna och måste åka hela vägen ut till Västertorp för att lämna bilen. Åhhh vad jag önskade att jag bara kunde åkt hem, kändes så surt att passera min bostad och åka söderut istället. Vet ärligt talat inte hur jag kom till västertorp, tror aldrig att jag varit så trött. Lämnade bilen med halv tank (man ska alltid tanka upp när man slutar) och spolade bara av den lite snabbt. Hoppade in i min bil och körde hemåt med rutorna nerdragna och rökandes 2 cigg.


Sabbatsberg

Står utanför bilen och tar en cigg kl. är 19.00 en lördag kväll – ska precis hoppa in igen då jag hör en busvissling och en kille står och vinkar lite längre bort och kommer emot mig. Är du ledig? Visst är jag det :-)  Sen bubblade han hela resan söderut och jag fick mig många goda skratt. Helskön lirare. Han babbla om allt och inget. Fick dessutom hur många komplimanger som helst. ”Asså – jag är gift och har barn å så men om jag skulle vilja ragga på dig hur skulle jag göra då, vad skulle jag säga” så höll han på halva resan. Höll inte på att få honom ur bilen, han trivdes så bra där i framsätet. Men sen går han ur med orden
-”Du får inte åka förrän jag är inne i porten”
– ”OK jag väntar”

Sen småjoggar han fram till närmsta övergångsställe – kan tillägga det är helt öde på den gatan vi befinner oss på, inte en människa eller en bil i närheten – sen tittar han åt vänster, höger, vänster igen och går sedan med värsta Mr Bean-stegen över gatan. Vinkar lite och kliver in genom sin port.
Vilken härligt rolig människa – kvällen började bra.


Ragg?

Har precis droppat kunder i Stocksund och får en körning vi växeln. Adressen är lite knepig i Mörby Centrum men jag kör dit. Hittar inte snubben och till slut ringer jag upp, jag försöker förklara vart jag är och han lika så. Jag får gå ur bilen och stå och vifta med armarna som en galning och till slut ser han mig och vi kör iväg. Supertrevlig snubbe, vi bubblar och bubblar och sen släpper jag av honom och tackar så mycket.

Halvtimme senare piper det i min mobil, ett SMS ”tack för en trevlig tripp till xx. Hoppas du får en bra kväll med trevliga kunder bla bla bla. Hälsn. XX” Det luktade ”småragg” :-) Vilket fall som helst så svarade jag med en smiley och tackade så mycket och önskade honom detsamma. Det piper igen i luren ”ska gå och sova nu ... din natt blir nog längre ... Hälsn. XX”  Hmmm – himla gulligt att messa men jag stoppade där och svarade inte mer. Men visst luktade lite småragg fast det tar jag som en komplimang.


Påtänd taxichaffis? och en katt....

Klockan är ca halv 4 på natten och jag plockar upp en tjej och kille i 30-års åldern från Stureplan och dom ska norrut. Hur trevliga människor som helst och vi babblar hela vägen och bl.a. berättar dom om taxifärden in till stan tidigare på kvällen. De hade stoppat en Taxi 020-bil på gatan och hoppat in i. Det hade blivit en vansinnesfärd då de var övertygade om att han gick på någon form av droger, han hade varit helt galen och haft massa tics för sig. – ”Ja, men varför bad ni honom inte och stanna så att ni kunde gå ur” Nä det vågade dom inte utifall att han skulle få något vansinnesutbrott så alla hade bara suttit tysta medan han höll på.
”Ja men är du säker på att du satte dig i en 020-bil”
- ”Ja, absolut, dom gula bilarna med blommor på” säger snubben och det stämmer ju.
- ”Ja men kan det inte vara så att han kanske är lite normalt konstig bara” säger jag i ett försöka att släta över allt
- ”Men fasiken, hade det varit ett kroniskt tillstånd hos snubben hade han väl aldrig fått ett taxikort eller?”
Och det stämmer – han hade nog knappast klarat av intervjun som Taxi 020 har innan de antar kursdeltagare.
Väl framme vid adressen så valde killen att betala kontant för han vågade inte lämna sitt kreditkort till pucko-taxichauffören. Himla synd på sätt och vis för då hade det ivarjefall funnit något sätt att söka upp vem fan det var som körde dom.


Jag skrattade så mycket under denna resa för killen i bilen var sjukt rolig på att återberätta allt som hände. Inte nog med det sen kommer vi fram till deras adress, de betalar och går ur bilen. Då kommer en söt katt fram till dom och vill kela – han lyfter upp katten och går fram till min taxi – öppnar dörren och slänger in katten i bilen. ”KÖR bort fanskapet, långt bort! Vet inte vems katt det är men hon löper och står utanför mitt fönster precis hela tiden och för ett himla liv”
Där sitter jag med en katt i framsätet som ser måttligt road ut, fräser och drar ut igen. Vilken galen snubbe och jag smålog hela vägen tillbaka till stan.


Tumba

Står i kaoset nere vid Stureplan och kl. är typ 00:45 på natten och det knackar på rutan. Står en proper ung man utanför med invandrarbakgrund, ca 20-års åldern. Jag rullar ner fönstret och han frågar om jag har lust att köra honom och två killar till Tumba ... jag tänker, tänker, tänker .... fasiken vad gör jag, fördomarna snurrar runt i skallen, ska jag köra? Men vad tusan, såklart grabbarna måste hem – de har säkert någon orolig mamma/pappa som väntar på dom.

Så svaret blev –”Självklart – hoppa in”.
- ”gu vad sjysst” säger killen
- ”Men det låter som om ni haft svårt och hitta bil eller” – kan jag inte låta bli att fråga (hela Stureplan vimlar dock av lediga taxibilar.
- ”ja, vi har frågat 3 stycken men ingen kör 3 utländska killar till Tumba”
- ”oj då” svarar jag ”men om ni skulle sagt att ni skulle till Djursholm – hade ni fått skjuts då”
- ”Troligtvis” blir svaret

Vilket fall som helst så börjar färden med ”tuffingarna” som ingen vågade ta upp mot Tumba och vi pratar om filmer & böcker, vilka som är bra eller dåliga. Sen i höjd med Västertorp så börjar min fet-Merca som jag kör vibrera konstigt och det mullrar någonstans ... det tystnar i bilen ... sen djävlar bara händer det ... fruktansvärt oväsen och sedan passerar det svisch, svisch, svisch och svisch 4 bilar i en sanslös fart. Killarna skriker (tuffingarna som taxigubbarna inte vågade köra) – jag skriker  - alla skriker.... vi blev så himla rädda. Vad var det som hände? Hur kan man ha ett sådant race på motorvägen, det gick så satans snabbt att det enda vi såg var att en av bilarna var silverfärgade, inget mer.  Det kunde ha gått lite illa för precis innan så var jag på väg att byta fil och som vanligt checkade backspegel osv inte en bil i sikte, vrider lite på ratten och det var då de kom farandes. Attans vilken smäll det hade blivit om jag bytt fil fullt ut.

Sen pratade vi gaturace resterande vägen ut till Tumba – smått skakis allihopa :-) Killarna var hur gulliga som helst och bodde i ett finare villaområde, inte nå getto där inte.


Nynäshamn

Klockan är halv 8 på kvällen och det är skitväder ute, något snöblandat äckel trillar ner från himlen. Piper till på displayen och körningen visas ”Färdtjänst” och färden går till Ösmo. Fan, orka köra ända dit i detta väder och jag som har så himla dåligt mörkerseende KUL plus attvid den tidpunkten var hela 73:an under ombyggnad. Ja, ja ... det var ju bara att köra fram till adressen.

Utanför porten på trappan sitter det någon figur och en konstig mundering typ cowboyhatt, rutig jacka typ som en stor skjorta fast fodrad, skäggig och ett gäng plastkassar. Han börjar vingla sig mot bilen = packad. OK kanske inte hela världen. Men han kommer upp till bilen och säger på värsta finnsvenskan ”tsenare, tsenare, du vi vänta kombis, han komma snarrrt”  30 sekunder senare fullkomligen ramlar nästa finne hejdlöst ut från porten och supervinglar fram till bilen. My lucky day. Jag ser inte fram emot 45 min. i bilen med dom två.

Dom var supertrevliga förvisso men fan vad dom skrek. De satt bredvid varandra i baksätet men ”pratade” = skrek som om de stod 1 km ifrån varandra och såklart på finska. Asså mina öron! Inte nog med det – lukten – spritångerna som bara blev värre och värre ju mer de öppna käften. Olidligt. Trippen tog nästan 1 timme för vädret blev verkligen bara sämre och sämre, när jag släppt av dom var jag tvungen att stanna och vädra ut bilen samt min egen hjärna på alkodoften OCH vila öronen.


Välkommen till min nya blogg!

Känner att jag bara måste starta en taxiblogg ”Tale’s of a Taxi Driver” för det händer sjukt mycket roliga saker när jag är ute och kör. Önskar att jag fick ha både bandspelare och kamera i bilen för att föreviga vissa körningar.

Vem är jag: 45 årig kvinna som har annat heltidsjobb men som kör extra på helgkvällarna  när andan faller på. Bolag: Taxi Kurir

Vad vill jag göra med "bonus-pengarna": Resa


RSS 2.0